SUVEL KÕIK ÕUE! Rabamatk Kakerdaja rabas


Hommikust saati aina sajab kuigi on juba varsti juuni keskpaik. No pidi see ikka olema nii, et ilmaga ei vea. Teeme tiimiga nalja, et see just ongi see päris õige hea Eesti ilm.

Kell on viis ja hakkame autodega Nelijärve Puhkekeskusest sõitma RMK NOKU lõkkeplatsi poole, mis on meie rabamatka alguspunkt. Google näitab sõiduajaks 20 minutit. Sõidame üksteise järel kenasti ja vihma kallab aina hullemini. Jõuame kohale ja sadu jääb õnneks järele. Koguneme matkajuhi juurde kambakesi kokku ja selgub tõsiasi, et räätsadega ikkagi rappa minna ei soovitata, sest maastik on ikka väga märg ning parem on kui liigume laudadest teed mööda. Lepime siis sellega mis soovitatakse. Alustame teekonda ja saame teada, et vanasti läksid talupojad rabasaartele elama kuna tahtsid olla vabad ning rappa mõisnikud neid väga ei viitsinud otsima tulla. Kasvatasid seal kartuleid ja peete ning elatusid seentest ja marjadest mida sai ka vahel turule müüma mindud. Raba oli ka paik kuhu inimesed põgenesid sõja eest. Viimane elanik kes rabas elas oli olnud olemas Tartumaa kandis 3 aastat tagasi. Oh imet. Liigume edasi. Jõuame nüüd kaugemale rappa, kus näeme kägu ning kuuleme ka tema laulu “Käo Kukkumist”. Ei osanud arvatagi, et kägu on nii suur lind. Täiesti pirakas lind hapra männi ladvas. Läheme veel edasi ja uurime taimi. Polnud varem kuulnud, et Sookailu teega saab lahti algavast kurguvalust. Aga siinkohas NB! Alla neelata seda teed ei tohi! Võib kurvalt lõppeda! Makajuht näitab ka üht põnevat putuktoidulist ürgset taime nimega Huulhein. Nime olin kuulnud aga näinud seda polnud varem. Ilus pisike taim, mille punakad hambulised lehed õieli nagu õgardi suud.

Niiske ja veidi külm on. Ilus aga on ikka väga. Murakad õitsevad, põhlad õitsevad ja salapärased laukad on ümberringi nagu nõiafilmis. Vapramad meist lähevad ujuma. Rabavesi pidi nahale megakasulik olema. Vaatame külmast ja niiskusest veidi värisedes nende ettevõtmist. No on alles tahtmine. Lõpuks asume tagasiteele ja oli ka viimane aeg. Algab uus vihmasadu, mis meile aga enam korda ei lähe sest Nelijärvel ootab meid soe söök ja kuum saun.

Külm ja märg oli aga kui see kõik on tehtud ja oled jälle soojas, siis on ikka väga hea olla.

Õhtul teki alla pugedes meenuvad vaid raba lummav ilu ning huvitavad jutud, taimed ja linnud.


Veel lugemist
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now